Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Λόγος Πυθαγόρα προς τους νέους του Κρότωνα


Τι είναι αυτό που χάνεται μαζί με την παιδική ηλικία; Θα σας πω: Είναι, δίχως άλλο, η ικανότητα να συνδέεται κάποιος με την αλήθεια.

Όσο μεγαλώνετε, θα μαθαίνετε από τους μεγαλύτερούς σας, ώσπου μια μέρα, χωρίς να το συνειδητοποιήσετε, θα βρεθείτε μπλεγμένοι σε έναν απατηλό τρόπο ζωής. Θα έχετε χάσει τη φυσικότητα με την οποία εκφράζετε τα συναισθήματά και τις απόψεις σας, ακόμα κι εκείνα που μπορούν να βλάψουν, καθώς είναι γνωστό ότι η ειλικρίνεια των παιδιών είναι συχνά σαρωτική.

Γιατί εσείς τα παιδιά και οι νέοι αγαπάτε την αλήθεια περισσότερο απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροί σας; Διότι βλέπετε τον κόσμο με ευθύτητα, χωρίς προκαταλήψεις που συγκαλύπτουν την πραγματικότητα, χωρίς μεροληψία που διαστρέφει την ορθή αντίληψη. Προσπαθήστε λοιπόν να μεγαλώσετε, χωρίς να απαρνηθείτε αυτό το ευθύ βλέμμα προς πρόσωπα και πράγματα.

Ο ενήλικος λίγες φορές συγκεντρώνει όλη την προσοχή του σε αυτό που κάνει. Δεν μπορεί να απολαύσει το παρόν, επειδή τον βαραίνει το παρελθόν του και επειδή το μέλλον τον πιέζει γεμίζοντάς τον επιθυμίες και ανησυχίες. Γι’ αυτό σας συμβουλεύω να μην πάψετε ποτέ να ενδιαφέρεστε να μαθαίνεται νέα και ωραία πράγματα, ώστε το πνεύμα σας να εξυψώνεται διαρκώς. Έτσι, ακόμα και μεγαλύτεροι, θα διατηρήσετε τη δροσιά σας. Αν το ενδιαφέρον σας παραμένει επικεντρωμένο στην επιθυμία για γνώση και τελειότητα, θα εξακολουθήσετε να είστε ειλικρινείς, όπως είστε τώρα εκ φύσεως.

Αγαπητά μου παιδιά, μη ικανοποιηθείτε αφού μάθετε ένα επάγγελμα. Να εξακολουθήσετε να μαθαίνεται πάντα, να ακούτε εκείνους που γνωρίζουν, να έχετε ως παράδειγμα εκείνους που είναι άξιοι θαυμασμού, επειδή πετυχαίνουν αυτό που φαντάζει αδύνατο στα μάτια εκείνων που κουράζονται από τη νεαρή τους ηλικία και που πάντα σκέφτονται και πράττουν ανόρεχτα...

Ξέρω ότι δυσκολεύεστε να κατανοήσετε τα λόγια μου, εν μέρει επειδή αγνοείτε ακόμα τα στενά όρια στα οποία ζουν οι περισσότεροι μεγαλύτεροί σας. Εσείς απολαμβάνετε πάντα το παρόν. Όμως, εγώ ξέρω ότι, έστω κι αν τα λόγια μου δεν ακούγονται καθόλου ξεκάθαρα στ’ αυτιά σας, κάτι θα μείνει στη μνήμη σας. Μια ανάμνηση αιθέρια, ωστόσο ικανή να φανεί χρήσιμη την κατάλληλη στιγμή.


Ο λόγος αυτός εκφωνήθηκε πριν 2500 χιλιάδες χρόνια περίπου από τον Πυθαγόρα προς τους νέους του Κρότωνα,
τόσο παλιός και τόσο επίκαιρος.
Ας γίνει οδηγός και φάρος στα νέα παιδιά,σ'άυτές τις δυσκολες εποχές,να παλέψουν για τα όνειρά τους και να τα κάνουν πραγματικότητα........

.......................................................................................................................................................................................................................................
Στον Κρότωνα,υπήρξε "Ο ναός των μουσών",όπου στεγάστηκε η Πυθαγόρειος σχολή.
Κέντρο έρευνας και διδασκαλίας και συγχρόνως μια πολιτικοθρησκευτική οργάνωση.
Η μυστηριακή ατμόσφαιρα πο επικρατουσε στη σχολή οφειλόταν στο γεγονός ότι ο ίδιος ο Πυθαγόρας είχε επιρεαστεί βαθύτατα,από τις φιλοσοφικές αντιλήψεις και τις θρησκείες της ανατολής,όπου έζησε μεγάλο μέρος της ζωής του.
Εκείνη την εποχή άλλωστε έζησε ο Λάο Τσε..ο Κομφούκιος στην Κίνα,ο Ζαρατούστρα στην Περσία και ο Βούδας στην Ινδία.
Η σκέψη και η φιλοσοφία του Πυθαγόρα,επηρέασαν και εξακολουθούν να επιρεάζουν την παγκόσμια πνευματική και φιλοσοφική εξέλιξη

Σε ένα εξαιρετικό βιβλίο τουOsho "Η αέναος φιλοσοφία" ομιλίες πάνω στα χρυσά έπη του Πυθαγόρα,διαφαίνεται καθαρά,πόσο κοντά είναι η Πυθαγόρειος σκέψη με τις φιλοσοφικές αντιλήψεις της ανατολής.
Ενα βιβλίο δοσμένο με πολύ απλό και κατανοητο τρόπο που σε αγγίζει.

32 σχόλια:

μιά φορά κι ἕναν τρελλό... είπε...

Η Πυθαγόρεια Σκέψη με έχει μαγέψει από πολύ παλιά. Κατά καιρούς επιστρέφω και αντλώ από αυτήν θησαυρούς...

Για τα λόγια που παράθεσες τι άλλο να προσθέσω; παρά ένα ευχαριστώ που μας τα θύμισες...

Μια όμορφη μέρα εύχομαι!

ΑΝΘΗ είπε...

Καλή μου Πέλα,

Μακάρι να γινόμασταν και πάλι παιδιά. Έχει ομορφιά αυτή η ηλικία, γιατί διαθέτει αγνότητα και ανεπιτήδευτη σκέψη. Παρ' όλ' αυτά, η κάθε ηλικία έχει τη δροσιά της, όταν η εξερεύνηση της γνώσης συσχετίζεται με την αλήθεια του κόσμου!
Καλό βράδυ!

Φώτης είπε...

Πέλα μου,

δηλώνω εντυπωσιασμένος από την αλήθεια, την καθαρότητα και τον επικαιρικό χαρακτήρα των λόγων του Πυθαγόρα!
Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα μάθησης και σχέσεις ενηλίκων και παιδιών. Το αντικείμενο του μεταπτυχιακού μου είναι "Εκπαίδευση Ενηλίκων" στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο και αυτό που μέρα με τη μέρα διαπιστώνω είναι ότι, αν διατηρούσαμε τη δροσιά, τον αυθορμητισμό και τον απολύτως φυσικό τρόπο με τον οποίο βλέπαμε τα πράγματα ως παιδιά, τότε θα είχαμε σίγουρα αποφύγει τα στερεότυπα και τις σκουριασμένες πεποιθήσεις που κουβαλάμε σαν νεκρά πουλιά στους ώμους μας...

Ένα πολύ σημαντικό έργο της Εκπαίδευσης Ενηλίκων είναι να βοηθήσει τον εκπαιδευόμενο να στοχαστεί κριτικά πάνω στο φορτίο των παγιωμένων αντιλήψεών του, να τις μετασχηματίσει, ανασχεδιάζοντας τον νοητικό του χάρτη και κατά συνέπεια, να χειραφετηθεί και να επαναπροσδιορίσει τη θέση του απέναντι στη ζωή και τους συνανθρώπους του.
Γιατί τα λέω όλα αυτά;...
Γιατί ο Πυθαγόρας αυτό ακριβώς συμβούλευε τους νέους του Κρότωνα: να μην πάψουν ποτέ να μαθαίνουν, να ανυψώνουν το πνεύμα τους, να μην ικανοποιούνται, να απολαμβάνουν το παρόν, να μην παγιδεύονται σε μεροληπτικές κρίσεις και προκαταλήψεις και να διατηρήσουν την ειλικρίνεια και την καθαρότητα στο βλέμμα και την ψυχή τους!...
Δηλαδή, προετοίμαζε το έργο των εκπαιδευτών ενηλίκων...2500 χρόνια πριν!!!

Καληνύχτα, Πέλα μου και ευχαριστούμε για το πολύτιμο μάθημα που μοιράστηκες μαζί μας!

Argy57 είπε...

Καταπληκτικός λόγος!
Αληθινός και... σοφός...

Ευρύνοος είπε...

Άλλο ένα καταπληκτικό βιβλίο που διάβασα είναι: "Πυθαγόρας, ο γιός της σιωπής"..

περιγράφει πολύ γλαφυρά την ζωή και το τέλος του Πυθαγόρα..

επίκαιροι οι λόγοι των Σοφών θα είναι πάντοτε..

καλή εβδομάδα :)

Margo είπε...

Η δια βίου μάθηση η καλύτερη μέθοδο αντιγύρανσης. Μόνο όποιος το πράττει μπορεί να το καταλάβει. Είχα μια μαθήτρια στην ηλικία της μητέρας μου η οποία με υπομονή και επιμονή προσπαθούσε να παίξει μουσική, έχοντας σοβαρά προβλήματα υγείας που της δημιουργούσαν μεγάλο πρόβλημα στα οστά. Κανείς δεν πίστευε ότι θα κατάφερνε κάτι και δεν την ήθελαν για μαθήτρια. Την ανέλαβα και πίστεψα σε αυτήν και στην προσπάθειά της. Τα κατάφερε και μάλιστα ξεπέρασε πολλά από τα προβλήματά υγείας που είχε. Κάνει μουσική 10 χρόνια και ακόμη συνεχίζει. Κάθε χρόνος που περνά γίνεται και πιο παιδούλα:)

Καλό απόγευμα Ίλυς μου

Νικόλας K. είπε...

Σοφά λόγια... Μεγαλώνοντας αυξάνεται ο εγωισμός μας και αντί να ακούμε την διαφορετική άποψη, από την δική μας, σκεφτόμαστε παράλληλα πως θα υποστηρίξουμε την δική μας...Έτσι στην ουσία δεν ακούμε! Ο σύγχρονος άνθρωπος βαριέται να επεξεργαστεί τις πληροφορίες, αρκείται στα ήδη γνωστά ίσως γιατί έχει κουραστεί... Είναι έμφυτη στον άνθρωπο η ανάγκη να μαθαίνει αλλά στις σύγχρονες κοινωνίες με τους ρυθμούς της ζωής που υπάρχουν, πάρα πολλοί άνθρωποι προτιμούν την "εύκολη" γνώση, όπως το γρήγορο φαγητό...
Στα νέα παιδιά πρέπει να επιτρέπουν οι μεγάλοι να οργιάζει η φαντασία τους... Η φαντασία είναι αυτή που δημιουργεί μεγαλουργήματα.. Αυτό γίνεται μέσα από το παιγνίδι σε συνδυασμό με την γνώση...
Καλό βράδυ εύχομαι!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@μια φορα κι ένα τρελό
Ελένη, κι εγώ πολές φορές ανατρέχω στις ρήσεις και διδαχές του.Κορυφαίος διαχρονικός,ανεξάντλητος
Σε στιγμές ανθρώπινες ,αμφισβήτησης,άρνησης,απογοήτευσης,συναισθηματικής φόρτισης,έντασης,
ο λόγος του για την δημιουργική χρήση των αρνητικών συναισθημάτων,καταλυτικός ,βάλσαμο και οδηγός θετικής σκέψης και ανάτασης.
Καλή σου μέρα αισιόδοξη!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@ Ανθη
Τα παιδιά προτόυ μας αντιγράψουν εντελώς και παραιτηθουν απ'την αθωότητα και μας μοιάσουν διαθέτουν μια οξύνεια και διαίσθηση που δεν μπορούμε να την φανταστούμε εμείς οι γονείς.Υπήρξαμε και εμείς παιδιά αλλά έχουμε κανει το παν για να ξεχάσουμε πως ήταν.Αυτη την αγνότητα και την ανεπιτήδευτη σκέψη ας την ενστερνιστούμε και να συνεχίζουμε να ανακαλύπτουμε την ζωή με ενδιαφέρον για γνώση σαν έφηβοι και όχι σαν κουρασμένοι ενήλικες με παραίτηση.γιατί η ιδια η ζωή είναι εφηβη και εναλάσεται διαρκώς ,με τα πάνω της και τα κάτω της.
Μια όμορφη μέρα να εχεις!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Φώτη θα περιμένεις..γιατί αυτή η ερμη η ζωή, με τρέχει με τους ενηλικους ρυθμους της καθημερινότητας..
επανέρχομαι....

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Εκπαίδευση ενηλίκων..Φώτη, αυτό μας χρειάζεται.Εξαιρετικό ακούγεται!Να ξαναδούμε την ζωή μεσα από τα μάτια των παιδιών.Ανεπιτηδευτη σκέψη,καθαρότητα ψυχής,λαχτάρα για ζωή,για μάθηση,αισιόδοξη προσμονή για τα επέρχοντα.Δεν είναι τυχαίο που οι ψυχολόγοι..ψυχαναλυτες ανατρέχουν στην παιδική ηλικία των ανθρώπων για να διορθώσουν προβληματικές καταστάσεις στις ζωές των ενηλίκων.
ΥΓ. Μήπως να μας δελεάσεις με ένα bonus σεμινάριο"εκπαίδευσης ενηλίκων" στο Πήλιο:)

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@argy57
Αργυρώ να υποθέσω;
Σοφά λόγια όχι μόνο για τα παιδιά,αλλά και για μας τους ενήλικους όπως πολύ ωραία το έθεσε ο Φώτης πιο πάνω.
Καλώς όρισες στη γωνιά μου.
Καλή σου μέρα!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Μαργκο
Μας προσφέρονται πολλοι τρόποι ζωής Μαργκο,αλλά μεγαλώνοντας έχουμε χαθει σέναν υλιστικο τροπο αντιμετώπισης της ζωής και βαλτώνουμε στα προβλήματα της καθημερινότητας λες και τελείωσε η ζωή εδώ.Η ωριμη μαθήτρια σου παράδειγμα,το πιστεύω οι άνθρωποι μπορει να γεράσουν πολύ προωρα αν παραιτηθουν αποτην επιθυμια για γνώση,και χάσουν το ενδιαφέρον τους για την ίδια την ζωή.
Μια όμορφη μέρα να έχεις!

Ανώνυμος είπε...

Γλυκιά μου μανούλα εμείς οι νέοι...αχ

Λένα Χρήστος
Φιλάκια πολλά...

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Ευρυνοος
ημουν σίγουρη ότι έχεις διαβάσει Πυθα γόρα Τασο..Δεν μου είπες όμως τον συγγραφέα. Καλό σου βράδυ!

Ευρύνοος είπε...

Ο συγγραφέας του βιβλίου που διάβασα πρίν δυό καλοκαίρια, είναι ο Benignio Morilla και των εκδόσεων Λιβάνη..

καλό βράδυ :)

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Νικόλας Κ.
Νικόλα είπες μια πολύ μεγάλη κουβέντα,δεν έχουμε μαθει να ακούμε.Εμμένουμε σε στερεότυπα και πεποιθήσεις,εγωιστικά σκεφτόμενοι,και το χειρότερο προσπαθούμε να επιβάλουμε τον δικό μας τρόπο σκέψης στους άλλους,ειδικά στα παιδια μας,αντι να ακούσουμε,να επεξεργαστουμε,να αξιολογήσουμε,να μάθουμε απο την διαφορετικότητα σκέψης.Να αποκτήσουμε μεγαλύτερη επίγνωση για ότι μας περιβάλει,να γίνουμε παρατηρητές έξω απο το εγώ μας και να συνεχίσουμε να ζούμε και να μαθαίνουμε την ζωή με έφηβη σκέψη "με ευθύτητα χωρις προκαταλήψεις και ορθή αντίληψη"όπως λέει και οΠυθαγόρας..
Καλή σου μέρα!!!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Αώνυμος
Αγαπημένοι μου ανώνυμοι(επώνυμοι)
Μου έχετε μάθει πολλά και η μικρή μας μου μαθαίνει ακόμα και πολλές φορές μ'αφήνει άφωνη με τον τροπο σκέψης της.Σας αγαπώ πολύ..κι ας σας παιδεύω καμια φορα..κι αυτό χρειαζεται..
Σας αγαπώ πολύ!!!φιλιά!

Poet είπε...

Για μια φορά ακόμη θαυμάζω και χειροκροτώ τον λόγο του Πυθαγόρα, τον λόγο των προσωκρατικών. Εγώ και το απαρηγόρητο παιδί μέσα μου. Ευχαριστώ, Πέλα μου, καλή σου μέρα.

ΓΙΑΝΝΑ είπε...

Πελα μου αγαπημενη.Εχω μαγευτει απο το κειμενο.πιστευω οτι για να αξιολογησουμε τη ζωη σαν εμπειρια πρεπει να παραμεινουμε για παντα μαθητες.Μαθητες οχι με την εννοια τη σχολικη,αλλα με την εννοια της αναζητησης των γνωσεων απο οπου και να προερχονται.Ισως με τον τροπο αυτο να καταφερουμε να κρατησουμε και ενα κομματι απο την παιδικοτητα μας αυτο που θα μας φερει πιο κοντα στην αληθεια.
Αλλωστε η χαρα της γνωσης ειναι πολυ μεγαλη και μπορει να σε μεταφερει σε αλλη διασταση με μια ευκολια μοναδικη.Ας παραδοθουμε στο ταξιδι αυτο γιατι η Ιθακη μας περιμενει παντα.

iamaticus είπε...

ΠΕΛΑ ΜΟΥ.....

ΔΥΣΚΟΛΑ ΣΕ ΒΡΗΚΑ...
Αλλα ΗΡΘΑ.

ξερεις γιατι πρεπει να ΚΥΝΗΓΑΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ σ ολη τη ζωη μας,ΣΑΝ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΑΙΔΙΑ???

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙ ΤΟ ΓΗΡΑΣ!!!

αυτη κατα τη γνωμη μου ειναι :
Η ΠΥΘΑΓΟΡΙΚΗ ΠΡΟΤΡΟΠΗ...

Ανώνυμος είπε...

Δεν ακούγονται καταπληκτικές αυτές οι σκέψεις και σήμερα; Δεν είναι εξίσου ή ίσως περισσότερο αναγκαίες για την εποχή μας;

Μου θυμίζει την εσωτερική νεότητα... να είσαι πάντα νέος, να ανανεώνεσαι, να μαθαίνεις, να ζεις την κάθε στιγμή σαν παιδί... τότε όλα θα αποκτήσουν σημασία, χρώμά και ουσία...

Φιλί

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Poet
Γιατί απαρηγόρητο;είναι ευτυχές να αισθάνεσαι σαν παιδί με αγωνία και λαχταρα για καινουργια πράγματα Ποιητή μου!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@Γιαννα
Αυτό τον λόγο τον είχε πει ο Νίκος Μάργαρης σε τελετή εναρξης ακαδημαικου έτους στο ΑΡριστοτέλειο Θεσ/νίκης και εντυπωσίασε τους φοιτητές του.
Ας παραμείνουμε μαθητές-αναζητητές για να έχει ενδιαφέρον η ζωή και χρώμα.Καλό ΣΚ!!

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@iamatikus
Ιαματικέ γιατρέ μου..όπως σε λέει ο'φίλος'μας ο ionn
έτσι όπως το θέτεις,ακούγεται σαν καταναγκασμός..
δεν είναι..
Μελετάς Πλάτωνα γιατί επιθυμείς την γνώση
Ασχολείσαι με το bloging για να βγάλεις έναν εαυτό"χωρίς προκαταλήψειςπου συγκαλύπτουν την πραγματικότητα,χωρίς μεροληψία που διαστρέφει την ορθή αντίληψη"που ίσως στην καθημερινότητα επώνυμα δεν θα τολμούσες(η διαφορα μας απο τους νέους που τολμούν χωρίς φόβο και πάθος με ευθυ βλέμμα προς πρόσωπα και πράγματα)
Το ταξίδι για την ιθάκη είναι που έχει σημασία και όχι ο προορισμός..
Ο Μάρκες είπε κατι πολύ μεγάλο..
γερνάμε όταν παύουμε να ερωτευόμαστε,όταν δεν έχουμε διάθεση και ενδιαφέρον για την ζωή,όταν σταματάμε να ανακαλύπτουμε την ζωή ακόμη και στα μικρά-μεγάλα της
Ισως αυτες οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις σου δίνουν και τις πιο έντονες συγκινήσεις,και απολαμβάνεις την ζωή για να είσαι γεμάτος στο τέρμα..
Καλώς όρισες!! :)

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

@οδοιπορος
Οπως τα λες καλό μου..τόσο παλιός όσο και νέος ο Πυθαγόρας
Η εσωτερική νεότητα πάντα ενυπάρχει μέσα μας ..
"πολλα χρόνια πριν σε ένα γάμο μια γιαγιά καθόταν στο τραπέζι και παρακολουθούσε τους καλεσμένους να χορεύουν..τα πόδια της χόρευαν στους ρυθμους της μουσικής.Γυρισε και μου είπε η" ψυχή μου λαχταράει να είμαι εκεί αλλά το σώμα μου δεν ακολουθεί αλλά παρ'όλο αυτό αισθάνομαι τόσο ζωντανή σαν αυτούς"

iamaticus είπε...

ΦΤΑΙΩ που δεν εγινα κατανοητος:

τι εννοουσα:
Σαν περιεργα παιδια ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ,μεχρι βαθεια γεραματα.

Ετσι ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ "ΑΛΗΘΕΙΑ"μας.

Η αληθεια ομως ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟ ΠΡΑΓΜΑ.(ραγιζει βουνα)

Και για να ΠΑΡΗΓΟΡΗΘΟΥΜΕ (ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ-ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣΜΑ),πρεπει ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ να τελειοποιουμε ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΜΑΣ!!!
ευχαριστιες

ΙΛΥΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ είπε...

Ποιά αλήθεια άραγε...κοίτα που θα με κάνεις να μπω σε άλλα και τούμπαλιν ξανά απο την αρχή..Την βρήκε κανείς;
όλοι στο τέλος καταλήγουν "εν οίδα ότι ουδέν οίδα"
Το"παραμ'υθιασμα" απαραίτητο για να γλυκάνουμε την τραγικότητα της ύπαρξής μας..γεννηθήκαμε κουβαλώντας και τον θάνατο μαζί μας,αν στο ενδιάμεσο αποκτήσουμε έστω μερική γνώση εαυτού,αν αποδεχτουμε ότι η ζωή είναι μια παροδική κατάσταση που έχει μόνιμη λύση και να ζούμε την καθε μέρα χωρίς να μας προβληματίζει το αύριο; Λες η ΑΛΗΘΕΙΑ να μην είναι τόσο σκληρή;
Αντεεεε..εγω για αλλού ξεκίνησα κι αλλου ο γιατρός με πάει...
Την καλημέρα μου! γιατρέ :)

iamaticus είπε...

ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ ΙΛΥ..

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ με συγκινεις...

Ναι συμφωνω...ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ...και τις ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ,γιατι....
Θα χαθουμε...ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΤΟΠΤΡΙΣΜΩΝ...

αλλωστε ΕΔΩ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΩ!!
ευχαριστιες

JK O SΚΡΟΥΤΖΑΚΟS είπε...

ΠΕΡΑΣΑ ΝΑ ΑΦΗΣΩ ΜΙΑ ΖΕΣΤΗ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ:))

iamaticus είπε...

ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΙΛΥ....
ετσι περασα να δω τι κανεις....

betty manousos είπε...

Πολυ αληθινο!
Αραγε ποσοι απο μας μεγαλωνουμε παραμενοντας νεοι η μαθητες!
Διαβασα τα σχολια σου παραπανω, Πελλα, μ'εντυπωσιασες για αλλη μια φορα!
!!!!!
Μπεττυ χχχχ