Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2012

"Μεσσιανισμός"..πίστη..απόγνωση..ή έλλειψη προσωπικής ικανότητας και συνειδητής αντίληψης;


Μεσσιανισμός..μια έννοια..δοξασία..σημείο των καιρών;(χαλεπών κυρίως)..επίκαιρη όσο ποτέ.
Μου την σύστησε, κυρίως ένα πόνημα μιας νεαρής 17χρονης.Που δεν σας κρύβω με συγκίνησε,πέρα από την θεματολογία..κυρίως γιατί αυτή η Ελλαδίτσα έχει ζωντανό σπόρο..που περιμένει να βλαστήσει σε κατάλληλο έδαφος. Νεαρά παιδιά με γόνιμη σκέψη και άποψη!
Ίσως και ένα από τα καλά αυτής της χαώδους κατάστασης(κρίσης) είναι η στροφή έσω και εκτίμηση αξιών και παραμέτρων ουσίας,πέρα από την επιφάνεια που κατέκλυσε την εικόνα μας και την απαξιωτική ταμπέλα του"νεοέλληνα"

Το μοιράζομαι λοιπόν και μαζί σας!!!!!!!

(Γαΐτης 1923-1984 "Ο αρχηγός")

"Αξιότιμοι κύριες και κύριοι,
Φοιτώ στην τρίτη λυκείου του γενικού λυκείου...και συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ, για να συζητήσουμε ένα επίκαιρο θέμα, λόγω της κρίσης που βιώνουμε, τον μεσσιανισμό.
Θα αναρωτιέστε, πως σχετίζεται ο μεσσιανισμός με την οικονομική κρίση
Ως γνωστό, ο μεσσιανισμός είναι η πίστη στο μελλοντικό ερχομό ενός μεσσία, ή καλύτερα ενός σωτήρα-όχι απαραίτητα Θεού-δηλαδή σ'ένα πρόσωπο ιδιαίτερα σοφό και χαρισματικό,το οποίο θα απαλλάξει τον λαό από τα δεινά του. Οπως για παράδειγμα το οικονομικό πρόβλημα στις μέρες μας. Δεν πρόκειται για μια γνήσια θρησκευτική πίστη,αλλά για μια νοθευμένη θρησκευτική συνείδηση που αναφέρεται σε ανθρώπους χωρίς συγκροτημένη προσωπικότητα, χωρίς πρόσωπο, αφού στη θέση του κυριαρχεί το προσωπείο.
Βέβαια, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες, οι οποίοι ευνοούν την καλλιέργεια αυτής της πίστης και προσμονής. Όλη αυτή η νοθευμένη θρησκευτική συνείδηση, πηγάζει από την έλλειψη μόρφωσης, παίδευσις και τις προκαταλήψεις των ανθρώπων. Αλλά και από την έλλειψη πολιτικής συνείδησης και συμμετοχικών δημοκρατιών. Σίγουρα, ένας άνθρωπος μορφωμένος, με αυξημένη κριτική ικανότητα, μπορεί πιο εύκολα να ξεχωρίσει την απάτη και το ψέμα από την αλήθεια, σε σχέση με έναν άνθρωπο με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, που δεν ασχολείται με τα πολιτικά και στην ουσία δεν έχει ανεπτυγμένη κριτική ικανότητα.
Επιπλέον άνθρωποι άνεργοι, οικονομικά ασθενείς και ανασφαλείς για το μέλλον χωρίς αυτοπεποίθηση, καταλήγουν, από ενεργητικά άτομα σε παθητικούς δέκτες. Διότι χειραγωγούνται από αυταρχικούς πολιτικούς σχηματισμούς, που παρουσιάζουν τους ηγέτες τους, ως μεσσίες,με αποτέλεσμα να γίνονται θύματα της δυναστείας του μεσσιανισμού
Επιπρόσθετα, όταν ένας άνθρωπος, έχει περάσει πολλά δεινά, έχει την ανάγκη να στηριχτεί σε κάποιον και να πιστέψει, πως όλα θα τα διορθώσει .Ορισμένοι πολιτικοί προκειμένου να ψηφισθούν από τον λαό, παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως σωτήρες στο πολιτικό επίπεδο και πολλές φορές ασκούν προπαγάνδα για να γίνουν περισσότερο πειστικοί. Έτσι οι απλοί πολίτες βλέπουν τον άνθρωπο αυτό ως ένα χαρισματικό ηγέτη, ο οποίος θα λυτρώσει τον λαό από τα δεινά του. Την προπαγάνδα αυτή, την ενισχύει και η συνεχής προβολή των προσώπων αυτών στα ΜΜΕ και η μυθοποιητική παρουσίασή τους.
Ο μεσσιανισμός είναι μια αρνητικά χρωματισμένη αντίληψη. Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, πρέπει κάθε πολίτης ξεχωριστά να συνειδητοποιήσει το πραγματικό περιεχόμενο της έννοιας αυτής και των αρνητικών συνεπειών της. Για να γίνει αυτό δυνατό, είναι επιτακτική ανάγκη, να ενισχυθεί η παιδεία, ώστε να γίνει συνείδηση στους ανθρώπους, ότι ο Μεσσίας μπορεί να αναγνωριστεί μόνο από εκείνους που έχουν ασκηθεί στην αναζήτηση του Ωραίου, του Αγαθού και του Αληθινού. Επιπλέον, η ανθρωπιστική παιδεία και μόνον, είναι εκείνη που μπορεί να δημιουργήσει ανθρώπους ικανούς να αναζητήσουν και να βιώσουν το βάθος του προσώπου τους,ώστε να έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και να αναπτύσσουν πρωτοβουλίες, χωρίς να αναμένουν σωτήριες επεμβάσεις.
Εν τέλει, η σωτηρία έρχεται μόνο ως αποτέλεσμα προσωπικής πλήρωσης και όχι ως αποτέλεσμα αυτοπαραίτησης.

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.(Γαΐτης "Ανθρώπινα τοπία"(σύναξη)1977)

4 σχόλια:

meggie είπε...

Εξαιρετικό κείμενο και όχι μόνο για το περιεχόμενό του, που σαφώς με βρίσκει σύμφωνη, αλλά και για την ηλικία της συγγραφέας που όπως λες είναι μόλις 17 χρονών.
Προφανώς η συγκεκριμένη αυτοδιδάχθηκε "κριτικό εγγραμματισμό", ή υπήρξε πολύ τυχερή στους καθηγητές της.

Είναι η μόνη ελπίδα μας.

Σε φιλώ κορίτσι μου

kariatida62 είπε...

Οταν ακούω τέτοιες φωνές νέων παιδιών αναθαρρώ και συνεχίζω να ελπίζω πως δεν θα χαθούμε..!
Καλώς μας ήρθες γλυκειά μας Πέλα!

Margo είπε...

Άξιζε για ένα τέτοιο κείμενο να σπάσεις και εσύ τη σιωπή σου Πέλα μου. Για το κείμενο τι να πω, απίστευτο να έχει γραφεί από ένα παιδί.. κι όμως αληθινό!

υ.γ. Αυτές τις ημέρες έχω τη σκέψη σου. Αφορμή, μία κουβέντα που κάναμε με τη μικρή μου για τους κύκνους της λίμνης της Καστοριάς. Απ' όταν της ανέφερα γι αυτούς, με ρωτάει κάθε μία ώρα πότε θα πάμε στην Καστοριά:-)

Ελπίζω να σ' έχουμε και πάλι κοντά μας για περισσότερο..
Φιλιά!

ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΙΟΜΕΝΟΣ είπε...

και ύστερα λέμε πως δεν υπάρχει ελπίδα!
υπάρχει! το συνειδητοποιείς μόλις διαβάζεις τις σκέψεις και τα γραφόμενα ετούτου του παιδιού...

να είσαι καλά Πέλα μου!